L’any 1985, any Internacional de la Música, uns veïns de L’Eliana aficionats a la música, van voler amb gran il·lusió formar una Banda, ja que era l’únic poble de la comarca Camp de Túria que mancava d’aquesta activitat.

Cap a l’any 1960 es va formar una xicoteta banda, integrada per una quinzena de músics d’edats compreses entre els dotze i els quinze anys sota la batuta Francisco Rivas “Paco el Xurro”. Posteriorment, cediria la batuta a “El Tio Sebastià”, però amb el temps aquesta banda es va dissoldre.

Part dels components d’aquesta “Bandeta”, com se li recorda, van ser els que l’any 1985 amb gran il·lusió, el suport de l’Excm. Ajuntament de L’Eliana i a la labor d’un gran professional Sr. Vicente Campos Campos van crear el que hui és una gran realitat, la Unió Musical L’Eliana.

L’any 1987 pren cos com a Societat Musical reglamentant-se com UNIÓ MUSICAL L’ELIANA integrant-se en la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

És una Societat dedicada a l’ensenyament i difusió de la Música. Desenvolupa totes dues activitats a través de l’Escola de Música i les diferents agrupacions musicals que s’han anat formant des de la seua creació.

El primer president d’aquesta Societat va ser Sr. Salvador Rubio Desco, component de la “Bandeta” en el 1965, que amb gran il·lusió i entusiasme va formar amb suport d’una Junta Directiva la societat musical i l’Escola de Música.

Cap a l’any 1995 comença la seua marxa com a president Sr. Lorenzo Alabau Ortega, amb ell, la Unió  Musical L’Eliana fa un pas avant inaugurant, l’any 2002, la Casa de la Música, actual seu d’aquesta Societat.

L’any 2003 es nomena com a president a Sr. Amadeo Marco Aguilar, vinculat sempre a aquesta Societat i que, com els anteriors, ha treballat per a continuar engrandint i millorant la Unió Musical L’Eliana.

Les agrupacions d’aquesta Societat van anar sorgint gràcies a l’Escola de Música que, a poc a poc, va anar creixent guiada per un grup de professionals que amb el seu bon fer, el seu entusiasme i dedicació van anar formant músics.

En el curs 1995-1996 naix la Banda Juvenil, agrupació que es forma per a proveir de músics a la Banda Simfònica.

Durant l’any 1996 es va formar el Cor, agrupació formada per gent que gaudeix i es diverteix cantant en grup.

Al mateix temps que va creixent la Societat Musical també va creixent l’Escola i, per tant, les especialitats que en ella s’imparteixen. Fet important és que l’any 2003 és autoritzada i registrada en la Direcció General de Centres de la Generalitat Valenciana.

Així doncs, l’any 2000 naix l’Orquestra Clàssica de guitarres, formada per guitarres, contrabaixos i percussió. També, per la necessitat de donar opció al fet que puguin tocar altres instruments de corda, l’any 2001 naix l’Orquestra de Corda, agrupació formada per instruments de corda fregada. Posteriorment, aquesta agrupació passaria a ser Orquestra Simfònica per la incorporació d’instruments de vent fusta, vent metall i percussió. Una altra de les agrupacions creades per la demanda i la inquietud d’un grup de músics és la Big band l’any 2006.

Totes aquestes agrupacions necessiten d’una pedrera, d’alumnes que es van formant i que a poc a poc van pujant el seu nivell interpretatiu. Aquestes són les agrupacions de l’escola: Coret, Cor Juvenil, Grup de corda, Grup de guitarres, Grup instrumental i Grup de Percussió “Percume”.

L’any 2007 se li va concedir a aquesta Societat la Medalla al Mèrit Cultural per l’Excma. Diputació de València.

En 2008 rebem la visita a les nostres instal·lacions de la llavors vicepresidenta del govern d’Espanya, Sra. María Teresa Fernández de la Vega.

L’Excm. Aj. L’Eliana, Regidoria de Cultura, li atorgà el Premi a la Ciutadania l’any 2009.

L’any 2016 assumeix la presidència de la societat Sr. Vicente Zarzo Sabater.

Per tant, la UNIÓ MUSICAL L’ELIANA durant tota la seua història s’ha consolidat com a Societat Musical sent un referent important en el nostre municipi i la nostra comarca.